Weet u wie er allemaal verbinding heeft kunnen maken met uw Wi-Fi netwerk? De meeste mensen hebben geen idee. Daarom is het handig daar eens over na te denken en dat vervolgens goed in te richten.
Wie allemaal?
Allereerst kunt u zichzelf dus afvragen wie er allemaal op uw netwerk zouden kunnen verbinden?
- Collega’s?
- Zaken partners?
- Familie?
- Vrienden en bekenden?
- Uw kinderen?
- Vrienden van uw kinderen?
- De buren?
Als we deze lijst doorlopen, zijn er dan mensen in die lijst die niet met uw privé of werk gerelateerde gegevensbronnen in aanraking zouden moeten kunnen komen? Als dat zo is, dan kunnen we daar eenvoudig een oplossing voor realiseren, “Het gastnetwerk”. Met een gastnetwerk creëert u de mogelijkheid om wifi aan te kunnen bieden en toch uw (privé)zaken gescheiden te houden.
Waarom splitsen?
Stel, u krijgt een zakenpartner over de vloer en deze laptop is met malware besmet. Dan is het toch fijn als dit niet direct bij uw PC, NAS en andere apparaten kan zodat de malware niet uw probleem wordt? Door scheiding aan te brengen in het netwerkverkeer kunt u dus uw gegevensbronnen veel beter beschermen tegen ongewenste invloeden.
Aan de slag
Om erachter te komen of uw huidige Wi-Fi router ondersteuning heeft voor een gastnetwerk zal u even aan de slag moeten. Maak verbinding met de beheermodule van uw router en check de mogelijkheden. Voor oudere routers zult u dit vanaf uw PC moeten regelen. Ga daarvoor, als u met uw wifi verbonden bent, naar de beheerpagina en log in op de router beheermodule. De gegevens daarvoor staan veelal standaard op uw router (sticker achterop) of in de handleiding, even een Google zoekopdracht doet ook wonderen. Op het problematische aspect hiervan komen we in een andere blog later terug. Controleer nu of u de mogelijkheid heeft een gastnetwerk aan te maken. Als dat zo is, maak deze aan met een duidelijke naam en stel dan een wachtwoord in.
Gemak
Als u een modernere router heeft kunt u tegenwoordig ook gebruik maken van een handige app om uw router en alle verbindingen te beheren. *
- https://www.asus.com/asus-router-app/
- http://www.linksys.com/nl/draadloze-routers/c/smart-wi-fi-draadloze-routers/#fullstory
- http://www.netgear.nl/home/discover/apps/genie.aspx
- http://www.tp-link.com/common/promos/app_tether_v2.html
- https://www.sitecom.com/en/mywifi/349
*Controleer of uw router compatible is met de aangegeven app
Essentieel
Om er nu voor te zorgen dat de mensen die u niet meer op uw privé netwerk wilt hebben niet meer kunnen verbinden zal u het wachtwoord van uw netwerk moeten wijzigen. Dat houdt wel in dat alle apparaten die u wel wilt toestaan opnieuw moeten aanmelden bij het netwerk.
Door het wijzigen van het wachtwoord komt u dus meteen achter een volgend punt, namelijk welke apparaten hangen er allemaal aan mijn netwerk? De boven genoemde apps bieden daarvoor al handig inzicht zonder dat u in de technische details hoeft te graven. Vaak wordt ook direct de mogelijkheid geboden om toegang te blokkeren en het netwerkverbruik in te zien. De risico’s van onbekende apparaten op uw netwerk komen we in een volgend blog op terug.
#beschermUwInformatie