Het is niet een hele fijne boodschap maar: “Wen er maar aan!” zet wel de toon waarmee we naar de ontwikkelingen van cybercriminaliteit moeten kijken. Steeds meer zijn we afhankelijk geworden van computers en het Internet, voor zowel zakelijk als privéleven. Echter keer op keer zien we dat we falen in onszelf te beschermen tegen schade als gevolg van hackers en malware.
Zorg goed voor jezelf
We hebben jaren geïnvesteerd om ons hele leven digitaal te maken maar wat we daarin niet geleerd hebben is: “Goed voor onszelf zorgen”. Bijvoorbeeld de discipline opbouwen om ook goed beschermd te blijven door regelmatig de volgende checklist van activiteiten uit te voeren:
- Updates installeren
- Back ups maken en controleren
- Niet gebruikte software verwijderen
Dit is een essentieel om op de korte en lange termijn continuïteit voor je onderneming te faciliteren.
Investeer in je toekomst
Daarnaast lopen we vaak achter met investeringen in nieuwe IT middelen. Hoe vaak horen we niet nog over problemen die ontstaan bij ondernemers die met gepaste trots verkondigen dat ze nog met Windows XP werken (“de PC doet het nog prima, dus waarom zou ik hem weg doen?”). Dat is nu precies de achilleshiel, we houden zo enorm vast aan die “oude vertrouwde” middelen terwijl die dus niet meer te vertrouwen zijn! Nachtmerries krijg je er van! Als ik kijk vanuit het veiligheidsperspectief en dan moet aanhoren hoe men denkt €500,- te kunnen besparen terwijl men daarmee zich openstelt voor het risico van het verliezen van de complete onderneming. Hoe kunnen we toch zo naïef zijn?
Explosieve groei
Wat we de afgelopen week hebben gezien is dat binnen een paar weken de gestolen NSA hacking tools zijn omgebouwd naar gereedschappen waarmee hackers op grote schaal aan Internet gekoppelde machines kunnen gijzelen. De snelheid waarmee bedreigingen zich ontwikkelen neemt dus enorm toe. Daarnaast is de schade die men kan aanrichten met crypto-lockers desastreus. De bedreigingen voor het IT landschap worden niet minder, alleen maar ernstiger en er komen op korte termijn geen betere oplossingen voor!
Onder de radar
Wat typerend is, is dat niet alleen grote organisaties zijn aan de ransomware ten prooi zijn gevallen, ook de kleinere ondernemers. De grote organisaties komen in het nieuws maar het vele leed van de kleine ondernemingen blijft onder de radar. Bij die grote organisaties is men veelal in staat om de systemen weer op de rit te krijgen door middel van back ups terug zetten. Bij de kleine ondernemers zien we echter maar al te vaak dat deze niet gemaakt zijn. Dat heeft dus tot gevolg dat ALLES weg is en niets is te herstellen! Een directe bedreiging van het bestaansrecht.
Wen er maar aan!
Waar we dus aan moeten wennen is het feit dat we tijd, geld en energie moeten besteden aan het onderhouden van systemen en het voorbereiden op catastrofaal verlies van gegevens. Zie het als gezond eten, dat doen we omdat we goed voor onszelf hebben leren zorgen en we elkaar een gezond en lang leven gunnen. Dat is de investering meer dan waard!
#staysafe