Eigenlijk is het heel bijzonder (en triest?) om te moeten vaststellen dat echte privacy bijna niet meer bestaat. Daarbij hebben we het niet alleen over het toezicht dat overal gehouden wordt met bewakingscamera’s maar überhaupt het voeren van een privégesprek. Dat vindt zijn oorsprong in het gebruik van de smartphone, die hebben we overal en altijd bij ons. Denk maar eens na over alle apps op je telefoon die je locatie mogen gebruiken, toegang hebben tot je contactgegevens, microfoon, camera, fotoalbums, etc. In ruil voor “gratis” diensten of producten is de gemiddelde consument bereid om zeer veel informatie weg te geven zoals recentelijk in een 3Doc documentaire was te zien (http://www.npo.nl/3doc/24-10-2016/AT_2068495). Dat is ook de reden dat Google, Facebook en Amazon al heel veel over je weten.
Alles of niets?
Kunnen we daar dan niets tegen doen? Zeker wel maar het vereist wel enig nadenken en handelen. In deze blog laten we zien hoe we de controle over het vrijgeven van persoonlijke informatie voor een deel weer terug kunnen krijgen en daarmee de privacy vergroten. We zijn daarbij echter wel overgeleverd aan de welwillendheid van App developers om zorgvuldig om te gaan met het aanvragen van permissies en een partij als Google die bepaalt welk instellingen er beschikbaar zijn. Nu is het vaak een alles-of-niets voorstel. Als je niet akkoord gaat met de permissies bij installatie dan wordt de App niet geïnstalleerd. Dat zou best een stukje beter kunnen, bijvoorbeeld een permissie alleen aanvragen als het daadwerkelijk nodig is met de optie om de gemaakte keuze te onthouden. De consument kan dan bewust een keuze maken over de weggeven permissies en blijft in controle.
Aan de slag
Laten we dus even kijken naar een smartphone, van alle apps kunnen we snel zien welke permissies er zijn ingeschakeld. Als voorbeeld nemen we een Android telefoon, navigeer naar instellingen en kies het item “Privacy en veiligheid”
In het volgende scherm kunnen we nu “App permissies” kiezen.
Als we dit scherm openen zien we een totaaloverzicht over welke applicaties er toegang hebben tot welke bronnen.
Nu start het grote puzzelwerk, welke permissies kunnen we uitschakelen zonder dat een App stopt met werken of gewenste functie verliest.
Als voorbeeld van een moeilijk te bepalen optie kunnen we een populaire App als Twitter nemen. Deze heeft toegang nodig tot de GPS(locatie) functie.
Dat wordt volgens de ontwikkelaar gebruikt om te bepalen welke berichten voor jou relevant zijn voor het tonen in de tijdslijn. Omgekeerd wordt je dus gevolgd en kan er zelfs worden vastgelegd waar je allemaal bent geweest (ook als je de app niet gebruikt). Hier zal dus een keuze gemaakt moeten worden tussen wenselijkheid en privacy. Het is dus niet voor elke gebruiker eenvoudig te bepalen of een permissie wel of niet noodzakelijk is.
Waarschuwing?
Wat wel goed is om even aan te merken, sommige app’s geven een waarschuwing bij het uitschakelen van een permissie. Als je al besloten hebt om een permissie uit te schakelen, laat je dan niet weerhouden door een waarschuwing! Alle instellingen kunnen overigens later gewoon weer teruggezet worden als blijkt dat deze toch noodzakelijk of wenselijk is.
De kortste weg
Een andere manier om snel minder permissies weg te geven is door niet gebruikte apps te de-installeren. Daarmee vervallen alle permissies en kunnen tijdens het gebruik van de app geen gegevens meer verstuurd worden aan de app maker.
Waar blijft mijn data?
Een zorg die bij privacy voorvechters leeft is de vraag: “Wat gebeurt er met de reeds verzamelde data als een overeenkomst wordt beëindigd?”. Partijen als Google en Facebook hebben daar redelijk duidelijke standpunten over en publiceren deze in hun “Privacy Policy” maar vele kleine partijen doen dat niet. Overigens, het hebben van een privacy policy is nog geen garantie voor goede zorg. Er zijn zo veel opties en instellingen die kunnen worden ingesteld, dat dit voor een niet materiedeskundige een flinke avond puzzelen is om uit te vinden wat er wel en niet is toegestaan en of dit in overeenstemming is met de wensen. Bij de meeste partijen weet u dus niet waar uw data blijft, waar u wel op kunt rekenen is dat binnen Europa er strikte regelgeving is ten aanzien van de privacy bewaking. Het handhaven daarvan is echter nog wel problematisch. Zorg dus dat u geïnformeerd bent over waar uw data blijft.