De afgelopen jaren zijn we het maar al te vaak tegen gekomen, klanten die bellen dat hun PC is gecrasht en vervolgens de vraag hebben of er nog een kopietje van hun administratie te vinden is omdat ze zelf geen back ups gemaakt hebben.
Spijtig natuurlijk want het is eenvoudig in te regelen en ook qua kosten stelt het niet zo veel voor. Zeker met de intrede van “ransomware” (gijzel software) is het beschikbaar hebben van back up data van groot belang. Alle bestandshistorie wordt gewist en alle gebruikersbestanden waar uw systeem toegang toe heeft worden versleuteld. In dat laatste geval kunnen veel mensen niet anders dan het losgeld betalen, dat is niet alleen duur en zuur maar het garandeert ook niet dat er nogmaals een gijzeling zal plaatsvinden. Als u een actuele back up heeft kunt u daarop terugvallen zonder dat u het losgeld hoeft te betalen.
Even terug naar het maken van back ups, waarom gaat dit dan zo vaak mis? Hierbij komen we wederom op een stukje bewustwording van de informatie die we gebruiken en de benodigde voorbereiding op het mogelijke verlies daarvan.
Daarnaast, als er wel een plan is maar we kijken naar de uitvoering van het maken van back ups dan kunnen we de oorzaak voor het falen terugzien in een aantal zaken:
-
Onbekendheid met de materie
- Hoe moet ik dat precies doen?
- Hoe weet ik dat het goed zit?
-
Discipline
- Als een proces door een mens moet worden uitgevoerd blijft het gemakkelijk liggen of wordt het vergeten
-
Zorgvuldigheid
- Als je back ups maakt moet je deze ook controleren op de juiste inhoud
-
Gebrek aan onderhoud
- Installaties verouderen, wachtwoorden verlopen, de data die we hebben groeit snel en verhuist nog wel eens van locatie zonder dat dit in de back up wordt aangepast
De ondernemer heeft al zoveel te doen, het laatste wat hij of zij wil is veel tijd besteden aan het onderhouden van de informatiesystemen. Gelukkig is er automatisering beschikbaar zodat over veel van deze zaken niet veel tijd aan hoeft te besteden. Daartegenover staat wel de verplichting dat u vooraf nadenkt over “waar blijft mijn data?”, “welke zaken moet ik veilig opslaan zodat ik er ooit op terug kan vallen?” en “wat mag het kosten?”.
Voorbeelden van eenvoudige “alles-in-één” oplossingen zijn:
**Let op** Uw back up data wordt zeer waarschijnlijk ook buiten de Europese Unie getransporteerd, u moet dus rekening houden met persoonsgegevens die daarbij kunnen zitten en daarvoor treffende maatregelen toepassen. Als data voor transport wordt voorzien van encryptie is dat voldoende bescherming. De bovengenoemde oplossingen voldoen aan deze voorwaarde.
N.B. Het herstellen van bestanden vanuit deze oplossingen kan zeer veel tijd in beslag nemen, zie ook : http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2288745,00.asp
Een aandachtspunt van deze oplossingen is dat u de sleutels goed moet bewaren, een password manager is daarvoor een handige oplossing, in een volgend blog komen we daarop terug.
Voor nu is het belangrijk dat u aan de slag gaat en niet afwacht tot het moment waarop u een backup nodig hebt!